Στην τελευταία αναθεώρηση των Κανόνων Σκακιού της FIDE που ισχύει από 1/1/2018, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις, ακόμα και αλλαγές που θα πρέπει όλοι όσοι σχετίζονται με το σκάκι να γνωρίζουν. Τους κανονισμούς αυτούς, θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν οι διαιτητές, σκακιστές, παράγοντες αλλά και γονείς νεαρών σκακιστών.
Ας αναφέρουμε λοιπόν, τις σημαντικότερες αλλαγές ή διευκρινήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά την προσθήκη του νέου άρθρου 4.2.2 που αναφέρει ότι :
«Οποιαδήποτε άλλη φυσική επαφή με κομμάτι, εκτός από την ξεκάθαρα τυχαία επαφή, θα πρέπει να θεωρείται σαν από πρόθεση.»
Αν ένας παίκτης δεν πει «διορθώνω» ή «j’ adoube» πριν αγγίξει ένα κομμάτι, όχι τυχαία, πρέπει να κάνει κίνηση με αυτό. Αυτό λοιπόν ισχύει σύμφωνα με το άρθρο και την ερμηνεία που παραθέτει η Επιτροπή Διαιτησίας της FIDE.
Μία ακόμη από τις αλλαγές κανόνων της FIDE, βρίσκεται στο άρθρο 7.5.1 που ξεκινάει ως εξής :
«Μία αντικανονική κίνηση ολοκληρώνεται μόλις ο παίκτης πατήσει το χρονόμετρό του.»
Μία κίνηση, δεν μπορεί να κηρυχθεί αντικανονική μέχρι ο παίκτης να πατήσει το ρολόι του. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να διορθώσει την κίνησή του χωρίς να τιμωρηθεί, ακόμα κι αν έχει ήδη αφήσει το κομμάτι στη σκακιέρα, αρκεί να μην έχει πατήσει το ρολόι του. Φυσικά, πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό για το πρώτο αγγιγμένο κομμάτι. Αυτό σημαίνει βέβαια και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Ο αντίπαλος πρέπει να γνωρίζει πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό ένα αίτημα για αντικανονική κίνηση, αν δεν έχει πατηθεί πρώτα το ρολόι.
Ας το δούμε όμως λίγο πιο πρακτικά, με δύο παραδείγματα…
Παράδειγμα 1
Αν τα λευκά παίξουν τον ίππο μπορούν, αν δεν έχουν πατήσει το χρονόμετρο, να πάρουν πίσω την κίνηση και να παίξουν κάτι άλλο.
Παράδειγμα 2
Σε αυτήν τη θέση, αν τα λευκά παίξουν πχ. 1. Αη4 και δεν πατήσουν το χρονόμετρο γιατί αντιλαμβάνονται την αντικανονική κίνηση, μπορούν να γυρίσουν πίσω τον αξιωματικό και να παίξουν υποχρεωτικά τον αξιωματικό (ότι αγγίζω παίζω) πχ. 1. Αxβ7
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ειδικότερα οι νεαροί σκακιστές, το άρθρο 7.5.4 :
«Αν ένας παίκτης χρησιμοποιήσει δύο χέρια για την πραγματοποίηση μιας μοναδικής κίνησης (σε περίπτωση ροκέ, παρσίματος ή προαγωγής), αυτό θα θεωρείται και θα τιμωρείται σαν αντικανονική κίνηση.»
Η στήλη αυτή θέλουμε να είναι διαδραστική. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη διαιτησία και θέλετε να συζητηθεί ή οποιαδήποτε απορία έχετε.
e-mail : zoana@skaki64.gr
Καλή ανάγνωση και καλή μας αρχή!