Περιγραφή
Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Allostropos “Παίζοντας ισόπαλες θέσεις” είναι ένα τολμηρό εγχείρημα, που έρχεται να συμπληρώσει όχι μόνο την ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία, αλλά και να βοηθήσει πραγματικά τους ισχυρούς σκακιστές (πάνω από 1600 βαθμούς ELO τουλάχιστον ή έχουν την δυναμική να το ξεπεράσουν) να ανακαλύψουν 2 σημαντικά πράγματα. Την ανάλυση μέσα από τη ζωντανή περιγραφή του Έλληνα πολυνίκη Πρωταθλητή Βασίλη Κοτρωνιά καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριζόμαστε μία θέση η οποία όπως λέμε στο σκάκι, είναι νεκρή…
Όπως όμως συμβαίνει στον αθλητισμό, έτσι και στο σκάκι, δεν υπάρχει τίποτα νεκρό, μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη, ή τέλος πάντων μέχρι να δώσουμε τα χέρια! Οι ήττες σε ισόπαλες θέσεις είναι επώδυνες και κυρίως το φταίξιμο το ρίχνουμε στη στιγμιαία απροσεξία ή την κακή στιγμή. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι….
Ο πρόλογος για την έκδοση του Βασίλη Κοτρωνιά
Ήταν πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα όταν πληροφορήθηκα την πρόθεση του φίλου Γιώργου Βλάσση να μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο μου “How to play Equal Positions”. Συγκατατέθηκα άμεσα και με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν άριστο, γνωρίζοντας την συνέπεια και την σκακιστική παιδεία του Γιώργου και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μας δικαίωσε.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ιδιαίτερο. Αποτελεί την προσπάθεια μου να κωδικοποιήσω à la Νίμτσοβιτς την αχαρτογράφητη χώρα των ισόπαλων θέσεων, ένα εγχείρημα που πιστεύω ότι οι γκρανμέτρ και γενικότερα οι συγγραφείς του χώρου χρωστούσαν στο σκακιστικό κοινό. Μπορεί η αχαρτογράφητη αυτή χώρα να μην μοιάζει τόσο γοητευτική όσο οι κυκεώνες των ανοιγμάτων και τα δάση των περιπλοκών, όμως πιστεύω ότι θα βρείτε μέσα της τρόπους να καταλάβετε το σκάκι βαθύτερα και, γιατί όχι, να βελτιώσετε το παιχνίδι σας και τα σκακιστικά αποτελέσματά σας.
Η προσπάθεια μου να προσεγγίσω αυτό το ιδιαίτερο θέμα, έγινε κατόπιν παρότρυνσης του φίλου εκδότη Semko Semkov. Δεν αποτελεί βέβαια πανάκεια για το δύσκολο δρόμο που πρέπει να χαράξει ένας παίκτης ευρισκόμενος στις συνθήκες της σχετικά άγονης χώρας που προαναφέρθηκε. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να αποτελέσει μια πυξίδα για τον τρόπο σκέψης που πρέπει να ακολουθούμε και να βελτιώσει το στρατηγικό σας αισθητήριο.
Στην πορεία της δικής μου αναζήτησης, συνειδητοποίησα ότι πολλοί “αφορισμοί” που ήξερα για το σκάκι, είτε ήταν λανθασμένοι, ή εφαρμόζονταν με λάθος τρόπο. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να ρίξει φως στον τρόπο σκέψης των μεγάλων παικτών όταν καλούνται να δημιουργήσουν παιχνίδι με πενιχρούς πόρους, χρησιμο- ποιώντας σαν βασικά στοιχεία την εκτίμηση θέσης και την “κίνηση προς κίνηση” προσέγγιση. Όπως επισημαίνεται και κάπου μέσα στο βιβλίο, “αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, θα καταλήξεις κάπου αλλού”. Ο στόχος μου ήταν να καταδείξω ότι με σύμμαχο τα παραπάνω εργαλεία και μια σειρά από κανόνες, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ.
Φυσικά, τα όσα πραγματεύομαι μέσα στο βιβλίο είναι ενδεχόμενα συζητήσιμα και επιδέχονται βελτιώσεων. Όπως σε κάθε πρώτη προσπάθεια, η σφυρηλάτηση κανόνων με βάση την υπάρχουσα εμπειρία, δεν ήταν εύκολο πράγμα. Ελπίζω να κριθώ επιεικώς για αυτή μου την απόπειρα, αλλά ήδη αισθάνομαι μάλλον δικαιωμένος υπό το πρίσμα ότι προσπάθησα να δω το σκάκι έξω από τα υπάρχοντα στερεότυπα, δίνοντας έμφαση στην καθαρή λογική και την ανάλυση.
Αντί επιλόγου
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Chess Stars. Εκτός από το Βασίλη Κοτρωνιά θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Semko Semkov των εκδόσεων Chess Stars για την πολύτιμη συμβολή του.