Πώς θα γίνεις διαιτητής στο σκάκι ;
Ωραία οι κανονισμοί, οι Κανόνες Σκακιού και τα εγχειρίδια, αλλά πώς θα γίνεις διαιτητής στο σκάκι ; Ποια είναι η διαδικασία ;
Καταρχάς, να ξεκινήσουμε με τις βασικές κατηγορίες διαιτητών που είναι οι εξής δύο :
Εθνικοί Διαιτητές (National Arbiters – NA) και Διεθνείς Διαιτητές {Fide Arbiters (FA) και International Arbiters (IA)}.
Εθνικοί Διαιτητές (National Arbiters – NA).
Η διαδικασία λοιπόν, ξεκινά σχετικά απλά. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας, να έχετε τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου και να μην έχετε τα γνωστά κωλύματα της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999, δηλαδή με απλά λόγια να έχετε λευκό ποινικό μητρώο.
Παρακολουθείτε ένα σεμινάριο διαιτησίας, περνάτε με επιτυχία τις εξετάσεις, κάνετε την αίτηση εγγραφής στον Π.Ο.Δ. (που μπορείτε να τη βρείτε εδώ) και γίνεστε Εθνικός Διαιτητής.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες Εθνικών Διαιτητών :
- Διαιτητές Γ’ κατηγορίας (ΓΚ)
- Διαιτητές Β’ κατηγορίας (ΒΚ)
- Διαιτητές Α’ κατηγορίας (ΑΚ)
Στις εξετάσεις που δίνετε, τα ποσοστά επιτυχίας καθορίζουν τη νόρμα που μπορείτε να αποκτήσετε και είναι τα ακόλουθα :
65-80% νόρμα Γ’ κατηγορίας
81-90% νόρμα Β’ κατηγορίας
91-100% νόρμα Α’ κατηγορίας
Όλοι οι διαιτητές όμως, ξεκινούν από Γ’ κατηγορίας (ΓΚ) και κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο που γίνεται η αξιολόγηση από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, μπορούν να πάρουν μια προαγωγή. Συνεπώς, χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια και υπομονή για να γίνετε Διαιτητές Α’ κατηγορίας (ΑΚ), ακόμα και στην περίπτωση που το ποσοστό σας στις εξετάσεις είναι 100%.
Βάσει λοιπόν του ποσοστού επιτυχίας στις εξετάσεις και της απαιτούμενης εμπειρίας σας σε τουρνουά, δίδονται οι προαγωγές, ανά κατηγορία.
Οι Διαιτητές Γ’ κατηγορίας (ΓΚ) ασκούν μόνο καθήκοντα διαιτητή Αίθουσας σε όλες τις διοργανώσεις.
Οι Διαιτητές Β’ κατηγορίας (ΒΚ) ασκούν πλήρη καθήκοντα σε όλες τις διοργανώσεις που είναι υπό την εποπτεία των ΤΕΔ. Στα Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα και Κύπελλα, καθώς και στα Διεθνή Ανοιχτά Τουρνουά μπορούν να ασκήσουν μόνο καθήκοντα διαιτητή Αίθουσας.
Οι Διαιτητές Α’ κατηγορίας (ΑΚ) ασκούν πλήρη καθήκοντα σε οποιαδήποτε διοργάνωση.
Τις απαιτήσεις των τουρνουά για την απόκτηση των εθνικών τίτλων μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Διεθνείς Διαιτητές {Fide Arbiters (FA) και International Arbiters (IA)}.
Δεδομένου ότι έχετε παρακολουθήσει επιτυχώς σεμινάριο διαιτησίας Fide (το οποίο είναι διαφορετικό από τα σεμινάρια ανάδειξης νέων διαιτητών) και αφού έχετε ήδη αποκτήσει τον εθνικό τίτλο Διαιτητή Α’ κατηγορίας, μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για απόκτηση τίτλου Διεθνούς Διαιτητή (Fide Arbiter – FA) που είναι και ο πρώτος τίτλος της Fide.
Ο δεύτερος τίτλος που μπορείτε να κατακτήσετε, αλλά και ο υψηλότερος είναι αυτός του International Arbiter (IA).
Φυσικά και οι δύο τίτλοι προϋποθέτουν, εμπειρία σε συγκεκριμένα τουρνουά, γνώση ξένης γλώσσας, γνώση του προγράμματος κληρώσεων και φυσικά άριστη απόδοση, διαγωγή και συνέπεια στα καθήκοντα.
Οι Fide Arbiters (FA) και International Arbiters (IA) ασκούν καθήκοντα (και σαν Επικεφαλής Διαιτητές) σε οποιαδήποτε εθνική ή διεθνής διοργάνωση.
Τις απαιτήσεις για την απόκτηση των τίτλων αυτών μπορείτε να τις βρείτε εδώ.