info@skaki64.gr
++30 2310 866410
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Σειρά Βήμα-Βήμα – Μέθοδος εκμάθησης σκακιού

Μία από τις καλύτερες μεθόδους εκμάθησης σκακιού είναι η Ολλανδική Σειρά Βήμα-Βήμα (StappenMethode). Αποτελείται από εγχειρίδια  για προπονητές και δασκάλους και βιβλία ασκήσεων για μαθητές.

Δημιουργoί της σειράς Βήμα-Βήμα είναι οι Ολλανδοί Cor Van Wijgerden και Rob Brunia.
H σειρά ξεκίνησε να δημιουργείται το 1987. Τη δεκαετία του ‘80 ο Διεθνής Μαιτρ Cor Van Wijgerden ταξινόμησε το υλικό που χρειάζονταν για τους νεαρούς Ολλανδούς ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Ολλανδίας. Το υλικό αυτό το χώρισε σε διάφορα επίπεδα. Στη συνέχεια ένας άλλος έμπειρος προπονητής αλλά και δάσκαλος στο επάγγελμα ο Rob Brunia προστέθηκε και ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη σειρά αυτή.

Η σειρά αυτή εφαρμόζεται από σκακιστικούς συλλόγους και σχολεία στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία.. Πολλά από τα βιβλία εκδόθηκαν και σε άλλες γλώσσες:
Γερμανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ελληνικά Τουρκικά, Αζέρικα, και Δανέζικα.

Αργά αλλά σταθερά η μέθοδος κέρδισε μεγάλο κομμάτι σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε πολλές από αυτές τις χώρες αποτελεί την επίσημη και εγκεκριμένη μέθοδο εκμάθησης σκακιού από τις σκακιστικές ομοσπονδίες και ήδη συνεχίζει να μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες.

Η σειρά είναι χωρισμένη σε “βήματα”. Για κάθε Βήμα, η Σειρά Βήμα-Βήμα έχει ένα βιβλίο-εγχειρίδιο για το δάσκαλο. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται ο τρόπος που θα παραδίδει τα μαθήματα. Στο εγχειρίδιο θα διαβάσει για το πώς πρέπει να απαντάει στις ερωτήσεις. Θα μάθει ακόμα να διαχειρίζεται τα λάθη στις απαντήσεις των μαθητών. Δίνει ακόμα πολλές ιδέες για να γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον και αποδοτικό. Επίσης περιέχονται οι λύσεις των ασκήσεων από τρία βιβλία ασκήσεων των μαθητών.

Η σειρά “βήμα-βήμα” αποτελείται από 6 εγχειρίδια για τους προπονητές και 21 βιβλία ασκήσεων (τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται) από 3 έως 4 σε κάθε βήμα.

Τα πλεονεκτήματά της είναι μεγάλα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Από την πλευρά του προπονητή:

Ακολουθεί σαφή προσανατολισμό, δε χάνεται και δεν επαναλαμβάνεται.

Αλήθεια πόσες φορές είχαμε μάθημα και λέγαμε και σήμερα τι θα τους δείξω. Τώρα όλη η ύλη είναι με τη σειρά, με μεθοδολογία και ουσιαστικά με τρόπο που φανερώνει την άνοδο των μαθητών και αναδεικνύει τα προβλήματα κατανόησης που έχουν.

Από την πλευρά του μαθητή

Πρώτον, ο κάθε μαθητής έχει μαζί του το βιβλίο με τις ασκήσεις (ούτε φωτοτυπίες, ούτε σημειώσεις, ούτε φάκελοι που χάνονται κλπ). Έρχεται με το βιβλίο και το μολύβι του σε κάθε μάθημα.

Δεύτερον, το βιβλίο για το μαθητή κοστίζει μόλις 5 ευρώ. Είναι ουσιαστικά το μοναδικό ποσό που θα πρέπει να δώσει για μία (σχολική) χρονιά. Ακόμα και σε περίοδο κρίσης το ποσό είναι μικρό και σίγουρα προσιτό.

Από την πλευρά του κηδεμόνα

Ξέρουν κάθε χρόνο ακριβώς το τι θα διδαχθεί το παιδί τους και μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδό του μέσα από τα βιβλία των ασκήσεων.

Βιβλία της σειράς “βήμα-βήμα” που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Κάνε κλικ στις εικόνες των βιβλίων και δες περισσότερα στοιχεία για το καθένα από αυτά!

Εγχειρίδιο προπονητών Βήμα 1
Βήμα 1
Βήμα 1 extra
Βήμα 1+
Εγχειρίδιο προπονητών Βήμα 2
Βήμα 2
Βήμα 2 extra
Βήμα 2+
Εγχειρίδιο προπονητών Βήμα 3
Βήμα 3
Βήμα 3 extra
Βήμα 3+
Εγχειρίδιο προπονητών Βήμα 4
Βήμα 4
Βήμα 4 extra
Βήμα 4+
Μικρά Βήματα 1
Μικρά Βήματα 2

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.