Στο τελευταίο τεύχος του Fide Arbiters Magazine που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, γίνεται λόγος και πάλι στους νέους Κανόνες του Σκακιού, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που αφορούν τις αντικανονικές κινήσεις στους αγώνες ράπιντ και μπλιτς.
Από την αρχή λοιπόν του 2018, οι Κανόνες συμπεριλαμβάνουν μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές εδώ και χρόνια! Ειδικότερα, ελλείψει επαρκούς εποπτείας διαιτητών (η επαρκής εποπτεία προβλέπει έναν διαιτητή για τρεις αγώνες ράπιντ και έναν διαιτητή για κάθε μία παρτίδα μπλιτς)…
ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΟ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ!
Αυτή η αλλαγή επιχειρεί να προσεγγίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αντικανονικές κινήσεις τόσο στο κλασικό σκάκι, όσο και στα ράπιντ – μπλιτς. Επιπλέον, εξαλείφει την καταστροφική, άμεση ήττα από ένα και μόνο λάθος.
Στο Παράρτημα Α βρίσκεται το άρθρο που αλλάζει δραματικά τα ράπιντ – μπλιτς :
Α.4.2 Αν ο διαιτητής παρατηρήσει παράβαση των Άρθρων 7.5.1, 7.5.2, 7.5.3 ή 7.5.4, πρέπει να δράσει σύμφωνα με το Άρθρο 7.5.5, με την προϋπόθεση ότι ο αντίπαλος του δεν έχει κάνει την επόμενή του κίνηση. Αν δεν παρέμβει ο διαιτητής, ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα αιτήματος, με την προϋπόθεση ότι ο αντίπαλος του δεν έχει κάνει την επόμενή του κίνηση. Αν ο αντίπαλος δεν υποβάλει αίτημα και ο διαιτητής δεν παρέμβει, η αντικανονική κίνηση θα παραμείνει και η παρτίδα θα συνεχισθεί. Από τη στιγμή που ο αντίπαλος έχει κάνει την επόμενή του κίνηση, η αντικανονική κίνηση δεν μπορεί να διορθωθεί, εκτός αν σε αυτό συμφωνήσουν οι δύο παίκτες χωρίς την παρέμβαση του διαιτητή.
Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης δε χάνει την παρτίδα με την πρώτη αντικανονική κίνηση, αλλά με τη δεύτερη, όπως και στην κανονική παρτίδα. Η ποινή είναι ίδια με την κανονική παρτίδα.
Τα άρθρα 7.5.1, 7.5.2, 7.5.4 και 7.5.4. αναφέρονται στις αντικανονικές κινήσεις ή σε αντικανονικές ενέργειες που τιμωρούνται ως αντικανονικές κινήσεις. Πιο επεξηγηματικά :
Το άρθρο 7.5.1 είναι το γενικό άρθρο που αφορά τις αντικανονικές, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μια κίνηση δεν μπορεί να κηρυχθεί αντικανονική, μέχρι ο παίκτης να πατήσει το ρολόι του. Έτσι, ο παίκτης μπορεί να διορθώσει την κίνησή του χωρίς να τιμωρηθεί, ακόμα κι αν είχε ήδη αφήσει το κομμάτι στη σκακιέρα, αρκεί να μην έχει πατήσει το ρολόι του. Φυσικά, πρέπει να συμμορφώνεται με τα σχετικά μέρη του άρθρου 4 (αγγιγμένο κομμάτι).
Το άρθρο 7.5.2 καλύπτει την περίπτωση που ένα πιόνι το οποίο έχει φτάσει στη γραμμή προαγωγής, δεν αντικαθιστάται από κάποιο κομμάτι (θεωρείται αντικανονική).
Το άρθρο 7.5.3 καλύπτει την περίπτωση στην οποία ένας παίκτης πατήσει το ρολόι χωρίς να έχει παίξει κίνηση (θεωρείται αντικανονική).
Το άρθρο 7.5.4 αναφέρεται στην περίπτωση που ένας παίκτης χρησιμοποιήσει δύο χέρια για να πραγματοποιήσει μία μοναδική κίνηση (θεωρείται αντικανονική).
Το άρθρο 7.5.5 είναι το γενικό άρθρο που αναφέρει πως τιμωρείται η πρώτη αντικανονική κίνηση (προσθέτουμε δύο λεπτά στον αντίπαλο) και πως η δεύτερη (μηδενισμός).
Με μια πρώτη ματιά, όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται απλά. Ωστόσο, σύμφωνα με το “γράμμα του νόμου” πλέον, είναι δυνατή η συνέχεια των ράπιντ-μπλιτς παρτίδων μετά από αντικανονικές κινήσεις. Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα, καταστάσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν!
Πριν προχωρήσουμε σε ορισμένα παραδείγματα, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες :
Δεν είναι αντικανονική κίνηση το να κάνεις μια κανονική κίνηση μετά από την αντικανονική που έχει κάνει ο αντίπαλός σου!
Ένας παίκτης δεν πρέπει να τιμωρηθεί επειδή δεν πρόσεξε ότι ο αντίπαλός του έκανε μια αντικανονική κίνηση!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Τα μαύρα παίζουν τον βασιλιά στο δ5, μία αντικανονική κίνηση, όμως, ούτε τα λευκά, ούτε ο διαιτητής το παρατηρούν. Στη συνέχεια, ο λευκός προάγει το πιόνι στο η8 σε πύργο και ο μαύρος ισχυρίζεται ότι τα λευκά διέπραξαν αντικανονική κίνηση. Το αίτημα απορρίπτεται και το παιχνίδι συνεχίζεται!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2α
Τα μαύρα μόλις έπαιξαν τον αξιωματικό στο β5, μία αντικανονική κίνηση. Ωστόσο, ούτε ο διαιτητής το παρατηρεί, ούτε ο λευκός κάνει αίτημα για αντικανονική. Ο λευκός παίζει τον πύργο του στο ε8 και ισχυρίζεται ματ. Η παρτίδα τελειώνει με αποτέλεσμα 1 – 0!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2β
Τα μαύρα μόλις έπαιξαν τον βασιλιά στο α8, μία αντικανονική κίνηση. Ωστόσο, ούτε ο διαιτητής το παρατηρεί, ούτε ο λευκός κάνει αίτημα για αντικανονική. Ο λευκός παίζει α7 και ισχυρίζεται ματ. Η παρτίδα τελειώνει με αποτέλεσμα 1 – 0!!!
Μάλλον είχαν υπόψιν τους κάτι σαν κι αυτό που συνέβη στον παγκόσμιο πρωταθλητή.
https://www.youtube.com/watch?v=PRo1fM_TMqk