Στο 6ο τεύχος του Fide Arbiters Magazine που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2018, συμπεριλαμβάνεται μια υπόθεση, η οποία σίγουρα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αφορά τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή GM Magnus Carlsen κι ότι αφορά τον Carlsen, τραβάει τα βλέμματα της σκακιστικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο.
Στον 1ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπλιτς του “Βασιλιά Σαλμάν” που διεξήχθη το 2017 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Carlsen κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο GM Ernesto Inarkiev.
Έχοντας τα μαύρα ο Inarkiev, παίζει την 26η του κίνηση 26 … Kb6 και η θέση που διαμορφώνεται στη σκακιέρα είναι η ακόλουθη…
Ο Carlsen παίζει 27. Rxb7+, κι ο Ρώσος απαντά 27 … Ne3, η οποία σαφώς ήταν μία αντικανονική κίνηση. Ατυχώς, δεν υπήρχε κανένας διαιτητής παρών να δώσει την αντικανονική, ούτε όμως κι ο Carlsen έκανε κάποιο αίτημα. Αντιθέτως, έπαιξε 28. Kd3 και πάτησε το ρολόι του, βγάζοντας τον βασιλιά του από το σαχ. Σε αυτό το σημείο, ο Inarkiev, σταμάτησε το ρολόι, κάλεσε τον διαιτητή, αιτούμενος νίκη, καθώς κατηγόρησε τον Carlsen πως έκανε αντικανονική κίνηση!
Ο διαιτητής θεώρησε το αίτημά του σωστό και του έδωσε τη νίκη, ορίζοντας το αποτέλεσμα ως 0-1.
Αφού υπέγραψαν, ο Νορβηγός Πρωταθλητής παραπονέθηκε στον Επικεφαλής Διαιτητή του τουρνουά για την απόφαση του Διαιτητή Αίθουσας.
Η συνέχεια
Ο Επικεφαλής Διαιτητής, αφού συζήτησε με τον Διαιτητή Αίθουσας και τους δύο παίκτες, εξήγησε ότι η κίνηση 28. Kd3 δεν ήταν αντικανονική, απέρριψε την προηγούμενη απόφαση και αποφάσισε ότι το παιχνίδι θα συνεχιστεί.
Ο GM Inarkiev όμως, αρνήθηκε να συνεχίσει τον αγώνα και παραιτήθηκε, με σκοπό να υποβάλει ένσταση στην Επιτροπή Ενστάσεων του τουρνουά.
Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της παρτίδας άλλαξε στο 1-0 για τον GM Magnus Carlsen.
Ποια όμως, είναι η σωστή απόφαση ;
Πρώτα απ’ όλα, η αντικανονική κίνηση 27 … Ne3 δεν μπορεί να τιμωρηθεί, σύμφωνα με το άρθρο Α.4.2. του Παραρτήματος Α των Κανόνων του Σκακιού για το μπλιτς, αφού η κίνηση 28. Kd3 έχει ολοκληρωθεί.
Κατά δεύτερον και βασικότερο ερώτημα στην περίπτωση αυτή, είναι αντικανονική η 28η κίνηση του λευκού ; Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι αντικανονική κίνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 3.1 ως 3.9 των Κανόνων του Σκακιού, καθώς ο λευκός αποφεύγει το σαχ. Το αίτημα του μαύρου πρέπει να απορριφθεί.
Απολαύστε τις φωτογραφίες από τις διαβουλεύσεις για το περιστατικό!
Ο Επικεφαλής Διαιτητής εξηγεί την απόφαση να συνεχιστεί η παρτίδα, ο οποίος ακούει την μετάφραση στη Ρώσικη γλώσσα για καλύτερη κατανόηση.
Αξιοσημείωτο σίγουρα, είναι το γεγονός ότι ο Επικεφαλής Διαιτητής έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την απόφαση του Διαιτητή Αίθουσας, ακόμα και στην περίπτωση που και οι δυο παίκτες έχουν υπογράψει για το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 8.7 που αναφέρει αυτό το δικαίωμα.
Για την ιστορία, η Επιτροπή Ενστάσεων φυσικά απέρριψε την ένσταση του Inarkiev.