Είναι αδιανόητη ακόμη και η σκέψη ενός σκακιστή να καπνίζει κατά τη διάρκεια μίας παρτίδας. Όμως αυτό δε συνέβαινε πάντα.
Ήταν η 1η Γενάρη του 1990 (…με αφορμή το “Σαν σήμερα”), όταν και η FIDE αποφάσισε την οριστική αποβολή του τσιγάρου από τις σκακιστικές αίθουσες.
Μέχρι τότε τα τασάκια, τα πακέτα με τα τσιγάρα κι ο καπνός βασίλευαν στους αγωνιστικούς χώρους. Ίσως το γεγονός ότι η FIDE προσανατολίζονταν σιγά σιγά στο νεανικό σκάκι να την οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.
Σίγουρα μέχρι τη δεκαετία του ’80, το σκάκι ήταν ένα παιχνίδι ενηλίκων. Ελάχιστοι ήταν οι νέοι που ασχολούνταν με το άθλημα. Οι νεαροί που ξεχώριζαν βέβαια, είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους αντιπάλους τους και τον καπνό…
Η ιστορία του σκακιού έχει πολλές ιστορίες με καπνό και τσιγάρο.
Η πρώτη αναφορά στο κάπνισμα βέβαια, γίνεται από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492, καθώς παρατήρησε αυτή τη δραστηριότητα των ντόπιων. Γύρω στο 1560, το κάπνισμα φτάνει στη Βρετανία. Μόλις το 1832 δημιουργείται το τσιγάρο κατά τη διάρκεια του Τουρκο-Αιγυπτιακού πολέμου. Τα πρώτα τυποποιημένα τσιγάρα φτιάχνονται στη Γαλλία το 1843…
Στο σκάκι τώρα, το 1927 στο διεθνές τουρνουά της Νέας Υόρκης, όταν ο Milan Vidmar (1885-1962) άφησε ένα πακέτο με πούρα στο τραπέζι, ο αντίπαλός του Aaron Nimzovich (1886-1935) διαμαρτυρήθηκε στο διαιτητή Geza Maroczy (1870-1951) για την “απειλή” του αντιπάλου του. Ο Vidmar είπε ότι άδικα διαμαρτύρεται αφού δεν καπνίζει κι ο Nimzovich απάντησε : “Το ξέρω αυτό, αλλά κι εσείς πρέπει να ξέρετε ότι η απειλή στο σκάκι είναι πιο ισχυρή από την πραγματοποίησή της”. Μερικές φορές αναφέρεται ότι ο αντίπαλος του Nimzovich ήταν ο Bogoljubow.
Το 1936, ο Alexander Alekhine (1892-1946) έκοψε το κάπνισμα για να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τον Max Euwe (1901-1981).
Τη δεκαετία του 1940, ο Mikhail Botvinnik (1911-1995) ζήτησε από τον συνεργάτη του και συμπαίκτη του Viacheslav Ragozin (1908-1962) να καπνίζει μανιωδώς κατά τη διάρκεια των αγώνων προπόνησης, ώστε να μπορέσει να συνηθίσει τον καπνό.
Το 1973, ο Bill Goichberg ήταν ο πρώτος διευθυντής αγώνων που απαγόρευσε τη χρήση προϊόντων καπνού στα κορυφαία σκακιστικά τουρνουά.
Και φτάνουμε στο 1990 και την απόφαση της FIDE.
Διάσημοι καπνιστές τσιγάρου: Alekhine, Ossip Bernstein, Robert Byrne, Colle, Dake, Donner, Geller, Hort, Janowski, Jansa, Korchnoi, Kramnik (το σταμάτησε το 2000), Em. Lasker, Lein, Lowenthal, Mecking, Mir Sultan Khan, Najdorf, Reshevsky, Shamkovich, Spassky, Stein, Suetin, Tal, Vidmar, Wojtkiewicz.
Πούρα κάπνιζαν οι: Bogoljubow, La Bourdonnais, Amos Burn, Em. Lasker, Lombardy, Marshall, Pillsbury, Schlechter, Tarrasch, Teichmann.
Ενώ πίπα κάπνιζαν οι: Addison, Blackburne, Amos Burn, Reshevsky.